Barn och tänder


Barns tänder börjar utvecklas redan under graviditeten. När första tanden dyker upp är mycket individuellt, men de flesta barn har fått sina första tänder innan de fyller ett år. Framtänderna i underkäken kommer oftast först, följt av framtänderna i överkäken. I treårsålderna har de flesta barn fått alla sina 20 mjölktänder. De första tänderna växer ibland snett, men det är inget att oroa sig för, utan rättar till sig när det kommer fler tänder. 

Emaljen på mjölktänderna är mjuka och därför är det viktigt att börja borsta tänderna direkt när de kommer. Använd en mjuk tandborste med flourtandkräm och borsta lätt. Tvinga aldrig barnet utan gör det hellre till en mysig stund på morgonen och på kvällen. Ju tidigare tandborstningen blir en god vana, desto bättre.

Mjölktänderna ska bytas ut mot permanenta tänder så småningom, men det är onödigt att få hål i dem. Låt därför tänderna vila mellan målen, drick vatten istället för läsk och håll er till godis en dag i veckan.

Medan barnet växer förändras även bettet. Om barnet till exempel suger på napp eller tumme kan det synas på bettet, vilket går över av sig självt när barnet slutar med nappen. Ibland växer den permanenta tanden ut innan mjölktanden lossnat och det brukar också ordna sig av sig självt.

Kontakta oss om du funderar över sneda tänder, tänder som inte ser ut att få plats, eller om barnet får ont i tänderna. 

Läs mer om barnets tänder här

Ytterligare tips för dig som har barn! -En tandhälsa för livet

Att börja med rätt tandvård för ditt barn är en investering för livet. En tidig medvetenhet om vikten av att sköta om sina tänder samt rätt val av tandläkare skapar en trygg grund för ditt barns tandhälsa.
 
 • Borsta barnets tänder morgon och kväll. Gör borstningen lite extra rolig genom t ex lekar och ramsor.
   
 • För att slippa hål i tänderna räcker det inte att hålla rent. Det är viktigt att barnet får bra kostvanor, d v s inte småäter. Emaljen klarar inte att man äter/stoppar något i munnen mer än fem gånger per dag. Det är nödvändigt att tänderna får vila mellan kostintagen. Sådan föda som stannar kvar extra länge i munnen t ex kex, som fastnar i kindtänderna är extra farligt.
   
 • Låt barnet dricka vatten eller mjölk. Att ge barn saft eller nyponsoppa i nappflaska ger barnet en ovanligt lång 'syraattack' på tänderna och har givit många barn problem. Vid festliga tillfällen då ni dricker söta drycker, låt dem dricka detta i mugg istället.
   
 • Välling är bra kost, men låt inte barnet somna med välling i sängen till natten? Om det inte fungerar på något annat sätt, så försök avsluta med vatten ur nappflaska.
   
 • Låt barnet få en rejäl godispåse på lördagarna. Man når ingen vart med att förbjuda det - då blir barnet oftast hysteriskt förtjust i godis när det väl får tag i det på egen hand. Har man en bestämd godisdag så slipper man allt tjat. Låt gärna barnet ha en låda att spara godis i som det får under veckan av 'snälla' bekanta.
Valfri och kostnadsfri tandvård

Visste du att du har full valfrihet att välja till vilken tandläkare du vill att ditt barn ska gå. Oavsett vilken tandläkare du och ditt barn väljer så är tandvården helt kostnadsfri till och med det år barnet fyller 24 år. (Det finns dock viss estetisk tandvård som inte är kostnadsfri.)

Ge ditt barn förmånen att ha en regelbunden tandläkarkontakt. Då följs barnets tandutveckling upp under hela uppväxten
Känns valet av tandläkare inte riktigt bra är det alltid fritt fram att byta. Vi välkomnar hela familjen att lista sig hos oss. Kontakta gärna oss i så fall!